Nasıl Yazı Yazılır
Nasıl Yazı Yazılır? Yazı Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Yazı Yazmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Yazmak için ilk önce yazmak lazım. Evet saçma geldi size farkındayım ama yazı yazdıkça açılan bir özellik. Tıpkı araba açmak tabiri gibi. Hani uzun süre yüksek hızda araba yorulur bir süre, bu işlem üç beş sefer tekrarlanır. Ardından arabayı açtık denilir. İşte ilk yazılarınıza tepkiler olumsuz da olsa, içinize sinmese de inatla yazmaya devam etmelisiniz. Nasıl yazı yazılır? sıkça sorulan sorulardan biridir. İşte işinize yarayacak cevaplar..
Nasıl Yazı Yazılır? Yazmanın Püf Noktaları
Yazar tıkanması veya yazmak için yeni fikir bulmakta zorlanma gibi durumlar herkesin başına gelebilir. Bu nedenle işin içinden çıkamadığınız zamanlarda endişelenmeyin! İşte bir sanat eseri yaratmak için size yardımcı olacak birkaç yaratıcı ipucu!
Yazarken sezgilerinize güvenin: Herkesin kendine özgü bir yazma şekli vardır. Bunun için yaratıcı yazma derslerine gitmek veya prodüksiyon eğitimlerine katılmak zorunda olmayabilirsiniz. Bunun yerine, senaryolarınızı kendi bakış açınızla yazmayı deneyin. Yazdıklarınıza mümkün olduğunca kendinizden bir şeyler katmanız faydalı olabilir.
Dile ve kelimelere odaklanın: İnsanları ve konuşma şekillerini gözlemleyerek senaryonuzun mümkün olduğunc doğal görünmesini sağlayın. (Bu yöntem “kişiliğe yatırım” olarak da bilinir.) İnsanların neler söyleyeeğini, nasıl tepki vereceklerini ve nelerin onları özel veya ilginç kılacağını düşünün. Bu sayede oluşturduğunuz karakterlerle yakınlaşabilirsiniz.
Sahnelerin nasıl başarıya ulaşacağını görmek için senaryonun çekileceği yerleri araştırın: Çekim yapmak istediğiniz yere gidip keşif yaparak ilham alabilirsiniz. Oraya gittiğinizde gürültü seviyesini kontrol edebilir ve çekim yapıp yapamayacağınızı görmek için mekanların ne kadar kalabalık olduklarını gözlemleyebilirsiniz.
Yazma işi ortak bir çalışma olabilir, bir senaryo okuması yapmayı deneyin: Ailenizden veya arkadaşlarınızdan birlikte çalışarak senaryonuzu canlandırmalarını isteyin. Bu şekilde düzenlemeler ve değişiklikler çok daha hızlı gerçekleşebilir. Ayrıca süreç daha gerçekçi ve eğlenceli olur.
Profesyoneller Nasıl Yazı Yazar
Oyuncularla birlikte canlandırmak üzere bir senaryo yazmıyorsanız standart sektör kurallarına bağlı kalmanız gerekmez. Söylemek istediğiniz her şeyi yazabilir ve çekim sırasında doğaçlama yapabilirsiniz. (Bu yöntemle çok daha doğal görünebilirsiniz.) Ancak daha büyük bir film çekimi için senaryo yazıyorsanız bu durumda, bir dakikalık film için bir sayfa senaryo yazmak, senaryoda yer ve zaman belirtmek, konuşmaları aksiyondan ayırmak için satır girintisi yapmak, hatta senaryo yazmak için Celtx gibi bir yazılım kullanmak vb. bazı kabul görmüş sektör standartlarına bağlı kalmak isteyebilirsiniz.
Sinema ve tiyatro dünyasında genellikle bölüm birkaç sahneden, senaryo ise üç bölümden oluşur. Her bölümde hikayenin belirli bir kısmı aktarılır; örneğin:
1. Bölüm: (Giriş) Karakterlerle tanışırsınız, neler olup bittiğine dair bir fikriniz olur ve hikayenin amacını öğrenirsiniz.
2. Bölüm: Bu bölüm genellikle hikayenin ana kısmıdır. Düğümler, keskin dönüşler ve zorluklar burada anlatılır.
3. Bölüm: Hikayenin sonuç bölümüdür. Düzen yeniden sağlanır, çatışmalar ve engeller ortadan kaldırılır.
Sonuç olarak, senaryonuzu yazmak ve sunmak için hangi stili kullanırsanız kullanın, bu stilin ihtiyaçlarınıza uygun olması gerekir.
Umarım bu ipuçları işinize yaramıştır. Yazılarınızı bizlerle de paylaşmanız dileğiyle…
İlham çok önemli. İlkin insana yazma ışığı belirmeli ki başlayabilsin bir ucundan.