Okullarda Ders Saati Azalmalı

  • 21 Kasım 2016
  • 1.238 KEZ OKUNDU
Okullarda Ders Saati Azalmalı

Okullarda Ders Saati Azalmalı, Müfredat Hafifletilmeli

Eğitimde bina, öğretmen gücü, teknoloji, derslik sayısı, akıllı tahta vs. derken atlanılan bir konu olan okullarda ders saati nasıl olmalı sorusu gündem olmaya başladı. Sosyal medyada Amerika ve Finlandiya arasındaki eğitim model karşılaştırma videosunu belki izlemişsinizdir. Finliler kısa sürede kritik eşiği aşarak eğitimde en üst sıraya yerleşmeyi başardılar. Amerikalılar ise hala yerinde sayıyor ve bu adamların eğitim sorunu nasıl çözdüklerini araştırmaya başlıyorlar.

Finlandiya : Yeteneğe dayanan eğitim sistemi

YouTube video

Ev ödevi (homework) kesilikle yok. Çocuk okul sonrası ağaca tırmanıyor, düşerse diye engellenmiyor. Milli eğitim bakanı çocuk ağaca tırmanırken böcek, çiçek görüyor ya da ilgisini çeken başka şeyler. Bunlar ertesi gün dersin konusu oluyor diye açıklama yapıyor. Eğitim sisteminin tek amacı mutlu insan olmayı, kendilerine ve başkalarına saygılı olmayı öğretmek… Günlük üç ya da dört saat ders görülüyor, haftada ise toplam 20 ders yapılıyor.

Eğitim reformları gerçekleştirmeden önce hükümetlerin görevlerini yerine getirmesi çok önemlidir. Bazıları bu konuda iyi görünüyor. Ancak ulusal eğitim sistemlerinde başarıyı yakalamak için tek bir reçete yok.

PISA sonuçlarına göre Finlandiya her zaman zirvelerde… Ancak yakın bir zamanda bu ülke geleneksel eğitim sisteminde değişikliğe gitti. Artık öğrencilerin yetenekleri ön plana çıkıyor.

YouTube video

Öğrencilerin başarıları nasıl ölçülüyor şimdilik büyük bir sorun olmasa da Finli pedagoglar için tek sorun bu görülüyor. Eğitim sisteminin amacı aslında mutlu olmayı öğretmek, mutlu bireyler yetiştirmek, özgür düşünceli ve dünyaya uyumlu genç nesiller uzun vadeli amaçlar ve kazanımlar olarak görülüyor.

Derslerde çapraz müfredat uygulanıyor ve iki öğretmen aynı sınıfta yer alıyor. Düşünülenin aksine öğrencinin özel hayatından derslerde bahsediliyor ve böylelikle öğrencilerin derse karşı tutumu geliştirilmeye çalışıyor.

Sonuç Metni

Her insanın bireysellik ve toplumsallık gereksinimini uzlaştırması anlamında üç çağdaş yaklaşım üzerinde kısaca durdum. Bu yaklaşımların her biri (duygusal eğitim, temel konulara geri dönme ve açık eğitim) önemli bir gereksinimi ya da gereksinmeleri karşılamaktadır. Her yaklaşımın değerli yönleri kadar sınırlılıkları da vardır. Böylece hiçbirinin ders programlarının insancıllaştırılmasında tek başına çözüm olamayacağını gördük. Bu sorunu nasıl ele aldığımız bizim dünya görüşümüze ve insan bireyselliğini ve toplumsallığını göz önüne alırken söz konusu olan önceliklerimize dayanmaktadır. Herhangi bir yaklaşımı çocuğu da düşünerek ele aldığımız sürece, çocuklar bu yaklaşımların hepsini benimseyip hepsinden yarar sağlayabilirler. En genel anlamıyla ders programlarının insancıllaştırılması, çocuğun gereksinimlerinin ve yeteneğinin ders programlarında eşitlik içinde olması demektir.

Finlandiya Eğitim Sistemi nedir, eğitim modellerinin özellikleri neler TIKLA

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Van Persie dedi ki:

    Burası Finlandiya değil admin. Hangi şartlar eşit de eğitimimiz eşit olacak, ders saatimiz eşit olacak. Saçmalamışsın bence

BİR YORUM YAZ