Yavru Kedi Bakımı
Annesinden ayrılmış kediler (süte ihtiyacı olan yavru) evde beslenmeye pek uygun değildir. Annesinden bir şekilde ayrılmış, annesi tarafından terk edilmiş, annesi doğumda veya doğum sonrası ölmüş kediler bakıma muhtaçtır. Ancak bu gibi özel durumlarda ve mecbur kalınan durumlarda ne yapılmalı? Yavru kedi bakımı konusunda nelere dikkat edilmeli başlığında sizlere önemli hususları hatırlatmaya özen göstereceğiz.
Mart ayından sonra sokaklarda hamile anne kediler ve tatlı mı tatlı yeni doğmuş yavru kediler görmeye başladık. Özellikle şunu belirtmek isterim ki yeni doğmuş yavru kediler anne kediden asla ayırmamalı ve doğal ortamında bırakmalıyız. Ama gelin görün ki anne kedimiz yavrularını bizim balkonlarımıza, bodruma, bahçelerimize doğurup ortadan kaybolabiliyor. Bu durum her zaman Anne kedinin yavrularını terk ettiği anlamına gelmez. Anne kedi yemek bulmaya, ortalığı kontrol etmeye gitmiş olabilir. Anne kedinin yavrularını terk ettiğinden emin olmadığımız sürece yavru kedileri bulundukları ortamdan kesinlikle ayırmamalıyız. Çünkü çoğunlukla anne kediler yavrularını terk edip gitmez. Yeni doğmuş yavrular Anneleri olmadan hayatta kalmakta zorlanırlar. Annelerinin sıcaklığını, kalp atışlarını, onları temizlemesini, sütüne ihtiyaç duyarlar. Biz insanlar olarak yavru kedilerin bakımında sıkıntı, zorluk çekmemiz çok doğaldır. O yüzden bu yazımızda balkonlarımıza, bodruma, sokaklara terk edilmiş yavru kedilerin bakımı konusunda size yardımcı olmaya çalışacağız.
Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?
Öncelikle yavru kedimizin bakımı için bazı eşyalara ihtiyaç duyabiliriz. Bunlar: yavru kedimizin temizliği için kağıt havlu, yavru kedimizin karnını doyurmak için enjektör, kedimizin vücut ısısının düşmemesi için sıcak su torbası, battaniye ve bir kutu. En önemlilerinden biri de yeni doğmuş yavru kedilere özel hazırlanmış anne sütünün yerine geçecek olan süt tozu. Tabii bu malzemeleri alıp nasıl kullanacağınızı öğrenmek için yavru kedilerimizi bir veterinere götürmeli ve veteriner hekimimizin tavsiyelerini dikkate almalıyız.
Yeni doğmuş yavru kedimizin vücut sıcaklığının korunması bizim için en önemli olanıdır. Bunun için kutunun içine battaniyeye sarılmış sıcak su torbası koyarak ortam ısısını dengeleme işini çözeriz. Sıcak su torbasının yavru kedimize zarar vermeyecek şekilde yerleştirmeye özen gösteriniz. Daima sıcak kalınmasını sağlayınız. Elinizle yavru kedimizin ısısını kontrol ediniz. Evde bebekler için kullanılan termometrelerden varsa hafiften kulağına değdirip vücut sıcaklığını ölçmemiz mümkün. Vücut ısılarını 37-39 derece arası olmalıdır. Yavru kedilerimiz uykuyu çok sevse de karınları acıktığı zamanlarda uyanır. Bunun için yavru kediler için özel olarak üretilmiş süt tozunu bir biberon veya iğnesiz enjektörle beslemeniz daha uygundur. Yavru kedimize asla inek sütü vermemeliyiz.
Süt Kedilere Zararlı Mı ?
Yavru kediler inek sütünün içindeki laktozu sindiremedikleri için sindirim sistemleri bunu sindiremiyor. Kedimizi onlar için üretilmiş süt tozuyla ve günde 3-4 saat aralıklarla beslemeliyiz. Besleme anında yavru kedimizi beslerken sırt üstü pozisyonunda tutmamalısınız. Karınları üzerinde durmuş vaziyette ve düzgün bir zeminde biberon ile besleme yapmanız uygundur. Yavru kedimiz için su önemlidir. Susuz kalıp kalmadığını öğrenmek için ensesindeki deriyi çekip bırakın ve şuna dikkat edin. Ense derisini bıraktığınızda eski halini alıyorsa bir problem yok demektir. Eğer normal haline dönmesi bir kaç saniyeyi alıyorsa yavru kedimiz susuz kalmış demektir. Yavru kediler su ihtiyaçlarını bebekler gibi bir süre anne sütünden karşıladıkları için ona direkt su vermeyiniz.
Yavru Kedilerin Tuvalet Eğitimi
Minik kedi dostlarımız tuvalet ihtiyaçlarını belli bir yaşa kadar tek başlarına gideremezler, bu nedenle annelerinin ilgisine ihtiyaç duyarlar. Annesi varken poposunu yalamasıyla gerçekleşiyorken bizim bunu yapmamız pek olası değil. Bunun için kedimizi sırt üstü yatırıp poposuna genital bölgesini bir pamukla nazikçe ovalayarak tuvaletini yapmasını sağlamaya çalışmalıyız. Bunu kedimizi besledikten sonra veya önce yapabilirsiniz. Yavru kedimizin idrarı sarı açık renkte olmalıdır. Koyu renk ise bu kedimizin su ihtiyacını karşılamadığını gösterir. Dışkısı ise açık kahverengi ve diş macunu kıvamında olmalı ki bizlere sağlık emaresi sunsun. Çok sulu veya sert ise bu yavru kedimizin ishal veya kabız olduğuna işaret eder. Yavru kedimizi gözlemleyip şikayetler devam ederse derhal Veteriner Hekime danışmanız gerek. Ayrıca kedimiz yattığı yere idrar yapabileceği için yattığı yere koyduğumuz battaniyeyi ve havluları düzenli olarak değiştirmemiz gerekiyor. Yavrular uzun süre uyku gereksinimi duyduklarından idrarlı zeminlerde uyur, bunun sonucunda kedimizde idrar yanıkları oluşabilir.
Size bu yazımızda terk edilmiş yavru bir kediye nasıl bakılması gerektiğini, hangi malzemelerin gerektiğini, elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Ama bunları uygulamadan önce en yakın Veteriner hekime gidip danışmanızı tavsiye eder, Patili günler dileriz…