Konuşma Türleri

  • 01 Kasım 2016
  • 1.277 KEZ OKUNDU
Konuşma Türleri

Konuşma Türleri Nelerdir, Kaç Türlü Konuşma Vardır

Konuşma türleri, açılış konuşması, planlı konuşma, coşkulu konuşma, duygusal konuşma, söylev, bilgilendirme konuşması, bilgi verici konuşma, bilimsel konuşma

a. Açılış ve tören konuşması

Başlatma, sunma amaçlı, kısa, bilgi verici konuşmalardır. Çok kısa tutulmalı, asıl konuşmacılara ya da törene hemen geçilmesi sağlanmalıdır.
Bu tür konuşmaların yapılmasında amacın dinleyici/izleyici topluluğunu toplantıya ya da törene hazırlamaktan ibaret olduğu unutulmamalıdır.

b. Söyleşi

Radyo, televizyon gibi yayın organlarında, dinleyici/izleyiciyi aydınlatmak, bilgilendirmek, eğitmek ve eğlendirmek amacıyla yapılan, süresi sınırlandırılmış konuşmalardır.
Birden fazla konuşmacı belirli bir süreyi paylaşabileceği gibi süre tek konuşmacı tarafından da kullanılabilir. Bu tür konuşmalarda konu önceden belirlenmiştir ve dinleyiciyi sıkmayacak bir akışa sahiptir. Söyleşi türü konuşmalara her türden dinleyiciye seslenmek için başvurulabilir.
Konuşmanın renklenmesini sağlayacak fıkralara, şiirlere, anılara, yaşantılara, alıntılara yer verilir. Öznel ve duygusal bir tavır sergilenebilir. Hazırlıklılık ve birikim esastır.

c. Bilimsel konuşma

Panel, açık oturum, konferans gibi bilimsel amaçlı toplantılarda gerçekleştirilen, konuyla ilgili bir topluluğa belirli bir bilginin aktarılmasını amaçlayan, konusunun uzmanı kişiler tarafından yapılan konuşmalardır. Nesnellik, planlılık, ciddiyet, bilimsellik, hazırlıklılık esastır.

d. Söylevler (Nutuk)

Geniş halk kitlelerini belirli bir duygu doğrultusunda harekete geçirmeyi, coşturmayı, bir konuda ikna etmeyi amaçlayan etkili konuşmalardır.
Askeri, akademik, siyasal, dinsel, hukuksal içerikli olabilir. Karşıt düşünceyi çürütmek, savunulan düşünceyi olabildiğince etkili bir şekilde kanıtlamak, amaçtır.
Konuşmacının topluluk karşısında etkin konuşabilme gücüne sahip, hitap ettiği kitle tarafından sevilen ve sayılan, lider karakterli, sesini, jest ve mimiklerini güçlü ve etkili bir şekilde kullanabilen bir kişi olması gerekir.

İyi bir konuşma nasıl olmalıdır TIKLA

Konuşmaya hazırlık nasıl yapılır TIKLA

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. PageRank dedi ki:

    Bir insan gibi konuşma vardır, bir de insanlıktan nasip alamamış davar konuşması vardır.

BİR YORUM YAZ