Konuşma Nasıl Hazırlanır

  • 31 Ekim 2016
  • 2.041 KEZ OKUNDU
Konuşma Nasıl Hazırlanır

Konuşma Nasıl Hazırlanır, İyi Bir Konuşma Nasıl Olmalı, Nelere Dikkat Edilmeli

Konuşma Nasıl Hazırlanır, konu nasıl belirlenir, dinleyici kitlesi, iyi bir konuşma, iyi bir konuşmacı, jest ve mimikler, örnek hikayelerin seçimi

Günlük hayatta, iş hayatımızda, işimiz gereği, özel günler amaçlı, motivasyon uğruna veya teşekkür, takdir hedefli konuşmalar yapmaktayız. Bunların topluluk önünde, geniş bir kitle önünde yapılma durumu varsa öncesinde de bir takım hazırlıklar yapılması gerekiyor. Peki iyi bir konuşma metni hazırlamak için öncesinde ne gibi hazırlıklar yapılmalı, iyi bir konuşma nasıl hazırlanır, iyi bir konuşmacı nasıl olur ?

Konuşma Nasıl Hazırlanır – Konuşma İçin Hazırlık

· Konuşmanın amacını, ana düşüncesini ve ana hatlarını belirleme.
· Konuşma süresini belirleme.
· Ne tür bir konuşma yapılacağını belirleme (konferans, söyleşi, tartışma, söylev, savunma, açık oturum ya da panel konuşması).
· Konuşma ve konuşmacıdan beklentileri belirleme.
· Konuşma sırasında kullanılacak araçları seçme ve hazırlama (görsel, işitsel, yazılı araçlar: Tepegöz, saydam, film, müzik kaydı vb.)
· Konuşmanın yapılacağı yerin fiziksel özelliklerini inceleme.
· Konuşma metnini hazırlama:

a. Konuşma metninin tamamını yazılı olarak hazırlama:
Konuşmayı metne sadık kalarak doğrudan kâğıttan okumak, ciddi ve resmi bir konuşma için uygun bir hazırlanma biçimidir.
Metnin çizgisiz kâğıda, bilgisayarla ya da daktiloyla (çift satır aralığıyla ve iri harflerle) yazılarak hazırlanması, konuşma sırasında metnin takbini kolaylaştıracaktır.

b. Konuşma sırasında zaman zaman yararlanılacak not kartları hazırlama:
Doğal,rahat ve içten bir konuşma için benimsenebilecek hazırlanma biçimidir.

· Hitap edilen topluluğun (dinleyicilerin) özelliklerini belirleme (yaş, cinsiyet, kültür düzeyi, diğer belirgin özellikleri, konuşmayı dinlemekten amaçlarının ne olduğu).
· Konuşmaya başlamadan önce dinleyiciyi hazırlama:
a. Fiziksel olarak: Dinleyiciyi selamlayarak ilk iletişimi kurma.
b. Düşünsel olarak: Konuşmanın içeriğini,amacını, belirgin özelliklerini, süresini, konuşma sonunda sorulara ve tartışma bölümüne yer verilip verilmeyeceğini bildiren kısa (bir iki cümlelik) bir ön açıklama yapılması.

Metni Konuşmaya Dönüştürme

Yazılı metin tamamlandığında sunuşun yazma kısmının bittiğini düşünebilirsiniz. Ancak yazılı metinlerin dil yapısı ve akış stili konuşma metinindekinden çok farklıdır. Bu nedenle sunuş öncesi eldeki yazılı metin konuşma metni haline getirilmelidir.

Sunuş metni hazırlarken:

Sunuş metninin yazılması çok dikkat gerektirir. Yazı üslubu ile konuşma üslubu biribirinden ne kadar farklı ise konuşma metni de bu durum düşünülerek hazırlanır.
Sunuşta kullanacağımız dil okunmak için değil işitilmek içindir.
Sunuşta şahıs zamirleri kullanmak konuşmaya doğal bir hava ve sıcaklık verir. Cümleler kısa olmalıdır. Sunuş cümleleri kısa olmalı, mümkünse 10-12 kelimeyi geçmemelidir. Pratik bir bilgi olarak bir cümle eğer bir nefes alışla tamamlanabiliyorsa uygun uzunlukta olduğu kabul edilir. Okumak için hazırlanmış metinlerde okuyucunun anlamadığı cümleyi tekrar okuma şansı vardır.
Ama sunuşlarda dinleyici uzun bir cümleyi kaçırdığında başa dönüp tekrar dinleme şansı yoktur.
Olumlu cümleler kullanılmalıdır Özel bir neden bulunmadıkça “Konunun diğer yanını göremediniz” yerine ” işin bir de diğer yanına bakalım” gibi ifadeler kullanmalıdır. Günlük sözcüklere yer verilmelidir.
Karmaşık sözcükler daha az dinlemeye neden olur. Hazırladığınız konuşma metni basit, dolaysız ama ilginç olmalıdır. İnsanlar basit ve dolaysız anlatımları anımsarlar. İlginç ve canlı bulduklarını ise hiç unutmazlar.

İş yeri açılış konuşması örnekleri TIKLA

Seminer açılış konuşması örneği TIKLA

Panel açılışı için örnek konuşma TIKLA

· Hitap edilen topluluğun (dinleyicilerin) özelliklerini belirleme (yaş, cinsiyet, kültür düzeyi, diğer belirgin özellikleri, konuşmayı dinlemekten amaçlarının ne olduğu).
· Konuşmaya başlamadan önce dinleyiciyi hazırlama:
a. Fiziksel olarak: Dinleyiciyi selamlayarak ilk iletişimi kurma.
b. Düşünsel olarak: Konuşmanın içeriğini, amacını, belirgin özelliklerini, süresini, konuşma sonunda sorulara ve tartışma bölümüne yer verilip verilmeyeceğini bildiren kısa (bir iki cümlelik) bir ön açıklama yapılması.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. TürkiyeGoogle dedi ki:

    İlk önce hedef kitle ve konuşmanın amacı belirlenmeli, gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.

BİR YORUM YAZ