Süleyman Seba Vefat Etti
Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Süleyman Seba için Cuma günü Vodafone Arena Stadı’nda tören düzenlenecek. Cuma namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında da efsane başkanın naaşı Feriköy Mezarlığı’na defnedilecek.
Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba (88) hayatını kaybetti. 5 Nisan 1926 doğumlu olan Süleyman Seba, uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi görüyordu.
HASTANEDEN AÇIKLAMA
Sebanın uzun süre tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi ölümüyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada “4 Mart 2014 tarihinden bu yana kronik hastalığı nedeniyle hastanemizde takip ve tedavi edilmekte olan Sayın Süleyman Seba saat 20:37’de hayatını kaybetmiştir” ifadelerine yer verildi.
CENAZE TÖRENİ CUMA GÜNÜ
Süleyman Seba için Cuma günü Vodafone Arena Stadı’nda tören düzenlenecek. Cuma namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında da efsane başkanın naaşı Feriköy Mezarlığı’na defnedilecek.
BEŞİKTAŞ CAMİASI HASTANEYE AKIN ETTİ
Süleyman Seba’nın vefat haberini alan Beşiktaşlılar, efsane başkanın hayatını kaybettiği Amerikan Hastanesi’ne akın etti.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, eski başkan Serdar Bilgili, eski asbaşkanlardan Murat Aksu, Beşiktaşlı Futbolcular Derneği eski başkanı Haluk Özgerçek, Kabataşlılar Derneği Başkanı Anıl Cansızoğlu, eski kalecilerden Mete Bozkurt, eski yöneticilerden İsmail Ünal, Metin Keçeli, Nükhet Kalkavan, Beşiktaşlı sporcular, genel kurul üyeleri ve çok sayıda taraftar, Amerikan Hastanesi’ne geldi.
Süleyman Seba Kimdir ?
5 Nisan 1926 tarihinde Hendek’te doğan Süleyman Seba, ilkokulu Sakarya’da okuduktan sonra liseyi okumak için İstanbul’a geldi. İki yıl Galatasaray Lisesinde okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi’ne geçti.
Mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi’nin futbol takımında futbola başladı. Lisedeki ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı’na girdi. Beşiktaş’ta oynadığı sırada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne başlamasına rağmen eğitimine devam etmedi. Seba, 1946’da Refik Osman Top döneminde A takıma yükseldi. 1946-47 sezonunda ilk İstanbul Ligi maçına sezonun ilk maçı olan Fenerbahçe derbisiyle çıktı. 4-3 yenildikleri maçta bir gol kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 6 gol atmıştı. O sezon Milli Küme’de şampiyonluk yaşayarak kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı. 1947-48 sezonu Seba’nın geçirdiği en etkili sezondu. Sezona Başbakanlık Kupası’yla başlasalar da Seba o maçta forma şansı bulamamıştı. Ancak İstanbul Ligi’nde 14 maçta 8 gol atıp, takımının en golcü ikinci ismiydi. Ancak İstanbul ikincisi olmuşlardı. 1949-50 sezonunda kariyerinin ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazandı. 14 maçın hepsinde forma giyen Seba, bir gol atmıştı. Bu sezondan sonra 1950-51 ve İstanbul Profesyonel Ligi adına geçiş yapılan 1951-52 sezonunda da forma şansı buldu. Ancak 1951-52 sezonunda sakatlığı nedeniyle sadece 3 maç forma giyebilmişti. 1952-53 sezonunda da 9 maçta forma giyip 2 gol kaydetti. 1954’de 28 yaşındayken menisküs sebebiyle futbolu bıraktı. 1947 yılında İnönü Stadyumu’nın açılışı sebebiyle Beşiktaş ile İsveç’in AIK takımı yapılan maçta bu stattdaki ilk golü atarak tarihe geçti. 1950’de Beşiktaş’ın ABD turnesinde de yer aldı. Süleyman Seba, kısa süren futbol hayatı nedeniyle Türkiye Milli Futbol Takımı forması giymese de 15 Mayıs 1952’de Yunanistan karşısında Türkiye Ümit Milli Futbol Takımı forması giydi. Türkiye’nin 1-0 kaybettiği maçın önemi Futbol Federasyonu’nun Milli Takım’ı temsil etme hakkını Beşiktaş’a vermiş olmasıydı. 1957’de Beşiktaş’a üye oldu. Altı sene sonra 1963’de ilk kez yönetim kurulunda yer aldı. Bundan sonra çeşitli dönemlerde aralıklarla kulüpte yöneticilik yaptı. 1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya’dan yönetimi devraldığı başkanlık görevini 2000 yılına kadar devam ettirdi. 16 yıl süren Başkanlığı boyunca 8 kongrede rakiplerine sürekli üstünlük sağladı.
Süleyman Seba başkanlığı döneminde kazanılan kupalar şu şekildedir:
5 Süper Lig
4 Türkiye Kupası
4 Cumhurbaşkanlığı Kupası
2 Başbakanlık Kupası
6 TSYD Kupası
Bu başarılar dışında istikrarlı bir şekilde başarıyı daim kılarak şampiyon olmadığı sezonlarda dahi futbol kulübü her zaman ilk iki içinde yer aldı. Futbol takımının altın dönemini yaşadığı bu dönemde Süleyman Seba’ya gelen eleştiri, amatör branşlara aynı ilgiyi göstermemesi olmuştur. Sportif başarılar dışında 1980’lerin başında maddi yönden son derece sıkıntılı olan kulübü yönetimi boyunca tesis zengini ve maddi açıdan zengin bir kulüp haline gelmiştir. Seba döneminde Akaretler’deki BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri, BJK Koleji yapılırken, BJK İnönü Stadı da, 1998’de 49 yıllığına Beşiktaş’a devredildi. Beşiktaş’a büyük hizmetlerde bulunan Seba, 1999-2000 sezonunda futbol takımının gösterdiği kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekmesi üzerine 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmamış ve yerine Serdar Bilgili seçilmiştir. Bu kongrede kongre üyeleri oybirliği ile Hakkı Yeten’den sonra Beşiktaş’ın ikinci onursal başkanı olarak Süleymen Seba’yı seçmiştir. Başkanlığı bıraktığı 2000 yılında anısına Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesinin adı Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi. Seba, spor yaşamının dışında Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde görev yaptı.
Sosyal Medyadan..
Ali Şen:
Süleyman abi bi yere girdiğinde herkes ceketini iliklerdi..Zengin, iş adamı değildi belki ama çok büyük itibarı vardı. Süleyman Seba iyi insandı, hatta çok iyi insandı. Sadece Beşiktaş’ın değil tüm Türkiye’nin başı sağolsun.
Metin Tekin:
Bazı devirler böyle insanları kaybedince kapanıyor. Beşiktaş’ta maalesef bir dönem kapandı. allah rahmet eylesin. Beşiktaş camiasının başı sağolsun. Çok önemli bir dönemdi. Daha çok fazla şey söylenecek ama bugün çok konuşmak istemiyorum. En farklı yönü kişiliğiydi.
Ercan Taner:
Türk sporu büyük bir kişiliği kaybetti. Her zaman büyükle büyük küçükle küçük olan biriydi. Taraflı tarafsız herkes Süleyman ağabeyi çok seviyordu. Onun için en büyük öncelik ahlaktı. Herkese saygı gösterirdi, herkesten de saygı duydu.
Mesut Özil
“Türk futbolunun efsanesi ve Beşiktaş’ın onursal başkanı Süleyman Seba’nın ölüm haberini duymaktan dolayı çok üzgünüm”
@hakansukur
Türk futbolunda nezaket ve centilmenliği ile efsane olan Sn.Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet dilerim.Mekanı cennet olsun.Başımız sağolsun..
?@ibrahimseten
futbol, son iyi adamını kaybetti.. nur içinde yat süleyman abi..
@_ertemsener
ne siyah ne beyaz ne sarı ne kırmızı ne lacıvert ne bordo ne mavi ne yeşil ne beyaz ACIMIZIN RENGİ YOK
@ismailer
İnsanlık, Beşiktaşlılık,başkanlık,liderlik, sporculuk,sevgi,aşk,yaşamda yeryüzüne örnek oldun ruhun şad olsun Süleyman baba
@nejatsayman
Türkiye’nin gelmiş geçmiş en muhteşem Başkanlarından Süleyman Seba’yı kaybettik.Mekanı cennet olsun…Beşiktaş Camiasına baş sağlığı dilerim
@MeteAktas76
Çocukluğumuzun efsânelerinden, Beşiktaşlılar kadar herkesin başkanı olan Süleyman Seba da göçtü gitti :( Allah gani gani rahmet eylesin…
@aysenurafyon
Ne diyeceğimi bilemiyorum, çok üzüldüm :( efsane başkan, mekanı cennet olsun!
@Muratozen1903
Telefonu alinca bogazim dugumlendi. Hala inanamiyorum. Ne soylenir bilemiyorum. Mekanin cennet olur insallah
@tanerkrmn
Türk futbolunun başı sağ olsun. Bir efsane daha kanatlandı.
Sevdiğim son Beşiktaşlı.
Onunla birlikte duruş da ölmüştür.
Hiç boşuna goygoy yapmayın.