Okul öncesi günaydın etkinliği

  • 10 Temmuz 2017
  • 2.258 KEZ OKUNDU
Okul öncesi günaydın etkinliği

Okul öncesi günaydın etkinliği – Ana sınıfı etkinlik örnekleri

Okul öncesi günaydın etkinliği çocukların farkındalıklarını artırmayı hedefleyen bir faaliyet. Küçük yaş çocuklar için hem eğitici hem de eğlendirici bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Peki bu etkinlik nasıl uygulanır? Etkinlik için hangi materyaller gerekli? Etkinliğin hedef ve amaçları nelerdir? Milli Eğitim Bakanlığı güncel müfredatına uygun olarak hazırlanmış bu etkinlik için tüm sorularınızın cevabı konu içerisinde…

Okul öncesi günaydın etkinliği

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

Bilişsel Gelişim Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken durum/olaya odaklanır.)
Dil Gelişimi Kazanım 2. Sesini uygun kullanır. (Göstergeleri: Konuşurken/ şarkı söylerken sesinin tonunu, hızını ve şiddetini ayarlar.)
Motor Gelişim Kazanım 1. Yer değiştirme hareketleri yapar. (Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür.)
Kazanım 4. Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler. Başkalarının duygularının nedenlerini söyler.)

MATERYALLER

Çeşitli hayvan resimleri, kutu.

SÖZCÜKLER Fısıltı

KAVRAMLAR

ÖĞRENME SÜRECİ

Çocuklarla birlikte “Toprak Ev” parmak oyunu oynanır. Toprak Ev Toprak evde kimler varmış ( Etrafa bakılır, eller arkada saklanır) Buradan bir solucan çıkmış (sağ baş parmak gösterilir) Buradan da bir tırtıl (sol serçe parmak gösterilir) İşte ben de geldim demiş karınca (sağ işaret parmağı gösterilir.) Hepsi bir den gerinmiş(gerinme hareketi yapılır) Birbirlerine günaydın demiş (parmaklar hareket ettirilir).

Geç uyanan köstebek ben de varım ben de varım demiş (sol başparmak gösterilir) Çocuklar küçük bir kutunun içine olan “karınca”, “solucan”, “köstebek”, “tırtıl” vb. gibi çeşitli hayvan resimlerinin olduğu A4 boyutundaki kâğıtlardan birer tane alırlar. Öğretmen çocukların sırtına seçmiş oldukları hayvan resimlerini yapıştırır. Çocuklar arkadaşlarının sırtındaki hayvan resimlerini incelerler. Resimler incelendikten sonra çocuklar uyuyormuş gibi yüz üstü yere uzanır. İlk oyunda öğretmen ebe olur uzanan çocukların sırtına hafifçe dokunup fısıldayarak “günaydın tırtıl” (çocuğun sırtında hangi resim varsa o adla uyandırılır) der.

Uyandırma sırasında ebe, bazen solucan gibi sürünür, bazen karınca gibi hızlı hızlı yürür, bazen de kaplumbağa gibi yavaş yavaş ilerler. Aynı zamanda bazen yüksek sesle, bazen hızlı bir şekilde, bazen çok yavaş bir şekilde günaydın diyerek hayvanlar uyandırılır. Uyanan çocuklar da ebenin hareketlerini taklit ederler. Uyandırılan her çocuk ebenin arkasına dizilir. Oyun tek bir çocuk kalana kadar devam ettirilir. En son uyandırılan çocuk ebe olur oyun sınıfın isteği doğrultusunda tekrar edilir. Hayvan resimleri yan yana dizilir.

Öğretmen “Bu hayvanlar bir çiftlikte yaşıyorlarmış. Karınca dışında tüm hayvanlar sabah uyandıklarında birbirlerine günaydın diyorlarmış. Ama karınca hiç kimseye günaydın demiyormuş.” der. Çocuklar karıncanın neden günaydın demediği, günaydın demediğinde diğer hayvanların neler hissetmiş olabileceği, neden bu şekilde hissettikleri, günaydın demesi için karıncanın ve diğer hayvanların neler yaptığı hakkında konuşurlar.

DEĞERLENDİRME

Etkinlik sonunda çocuklara aşağıdaki sorular yöneltilebilir: Bu etkinlikte neler yaptık? Hangi hayvanların resimlerini oyunda kullandık? Oyun oynarken neler hissettiniz?
Ayrıca, çocuklar kendilerini, anne ve babalarını mutlu ve mutsuz eden şeyler ile ilgili resim yaparlar. Resimler bittikten sonra mutlu ve mutsuz eden şeyler hakkında konuşulur?

AİLE KATILIMI
Gösterilen parmak oyunu eve gönderilerek çocuklarıyla beraber oynamaları istenir.

UYARLAMA
Sınıfta Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Olan Bir Çocuk Varsa;
Çocuk için “Uyuyormuş gibi yapma” zor olabilir. Bu nedenle sınıfta bu çocuğa model olabilecek bir akranı seçilip, onunla birlikte yan yana uyuyormuş gibi yapmaları sağlanabilir

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Romeo dedi ki:

    Okul öncesi öğrencileri için çok eğlenceli ve eğitici bir etkinlik, teşekkürler.

BİR YORUM YAZ