Nesneleri Sıralama Etkinliği

Nesneleri Sıralama Etkinliği

Okul öncesi çocukların eğitiminde kullanılan ağırlıklarına göre nesneleri sıralama etkinliği çalışması ile karşınızdayız. Etkinlik nedir, amaçları nelerdir, nasıl uygulanır? Hepsi bu başlık altında…

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

Bilişsel Gelişim Kazanım 9. Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre sıralar. (Göstergeleri: Nesne/varlıkları ağırlıklarına göre sıralar.)
Kazanım 11. Nesneleri ölçer. (Göstergeleri: Ölçme sonucunu tahmin eder. Standart olmayan birimlerle ölçer.)
Kazanım 17. Neden-sonuç ilişkisi kurar. (Göstergeleri: Bir olayın olası nedenlerini söyler. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.)
Dil Gelişimi Kazanım 7. Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir.)

ÖĞRENME SÜRECİ

Tüy, pamuk, kalem, kitap, kâğıt, oyuncak araba gibi farklı ağırlıktaki nesneler yere dağınık bir şekilde konur. Çocuklar bu nesneleri, üfleyerek hareket ettirmeye çalışırlar.
Hangi nesnelerin daha kolay ya da daha zor hareket ettiği, hangi nesnelerin ise hareket etmediği ile ilgili konuşulur. Nedenleri ile ilgili sohbet edilir.
Sınıftaki herhangi bir ağır nesne kaldırılmaya çalışılır. Kaldırılmakta neden zorlanıldığı sorulur. Bir otomobili ya da bir evi kaldırıp kaldıramayacakları hakkında konuşulur.
Başka hangi nesnelerin ağır olabileceği tartışılır. Çocuklar sınıftaki iki nesneyi ellerine alırlar. Elleriyle tartar ve hangisinin ağır olduğunu söylerler.
Ağır olan nesne bir kenara konulur. “Şimdi bu nesneden daha ağırını bulalım.” denir. Çocukların getirdikleri nesne ile kenara konulan ağır nesne elle tartılarak karşılaştırılır.
Daha ağır olup olmadığına bakılır. “Şimdi daha da ağırını bulalım.” denir. Çocuklar buldukları nesneleri ağırlıklarına göre sıraya koyar.

MATERYALLER : Tüy, pamuk, kalem, kitap, kâğıt, oyuncak araba gibi farklı ağırlıktaki nesneler, çeşitli ağırlıkta nesneler.
KAVRAMLAR : Miktar / Ağır- hafif

NESNELERİ SIRALAMA ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME
Etkinlik sonunda çocuklara aşağıdaki sorular yöneltilebilir:
Sınıftaki nesnelerin ağırlıklarını nasıl ölçtük? Hangi nesneler çok hafifti? Hangi nesneler çok ağırdı? Daha önce kaldırmakta zorlandığın şeyler nelerdi?

AİLE KATILIMI
Ailelere benzer etkinliği evdeki eşyalarla da yapmaları önerilebilir. Evden birbirine göre bir ağır bir de hafif olan nesneleri çocukları ile göndermeleri istenebilir.

UYARLAMA

Sınıfta İşitme Yetersizliği Olan Bir Çocuk Varsa;
Farklı ağırlıktaki nesneler yere dağınık bir şekilde konulurken çocuk nesnenin adını bilmiyorsa ya da ifade etmekte güçlük yaşıyorsa nesne adları önce öğretmen tarafından söylenir. Nesneler üzerine yapılan sohbet sırasında çocuğun kullandığı ifadeler genişletilerek tekrar ifade edilir. Örneğin, nesnenin neden hareket etmediği üzerine sohbet edilirken çocuk “Aar” vb. bir ifade kullanırsa “Evet, ağır” denilerek model olunur. Daha sonra “Bu ağır bir taş”, “Ağır olduğu içi hareket etmiyor.” gibi genişletmeler kullanılır.

Nesneleri Sıralama Etkinliği uygulanması veya değerlendirmesinde oluşabilecek sorunları bize danışabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ