Konuşmacının Özellikleri

  • 01 Kasım 2016
  • 1.267 KEZ OKUNDU
Konuşmacının Özellikleri

Konuşmacının Özellikleri, İyi Bir Konuşmacı Nasıl Olunur

Konuşmacının Özellikleri, iyi bir konuşmacı nasıl olunur, diksiyon, jest, mimik, giyim, görünüş, giysi, vurgu, tonlama, yerel ağız, şive, neleri yapmamalı, nelere özellikle dikkat eder

Toplantıya katılan kişiler anlatılacakları dinlemeye gelmişlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki nasıl konuşma sırasında kullanılacak slayt, video, multi-medya benzeri araçlar birer görsel araçtır, hoşumuza gitsin ya da gitmesin sunucu da tam anlamıyla görsel bir araçtır.

İlk gördüğünüz bir kişiyi siz nasıl incelerseniz, toplantı salonuna girdiğiniz andan itibaren siz de aynı şekilde incelenirsiniz. Sunuşun içeriğini bir tarafa bırakırsak, dinleyiciler bir sunucuyu 4 yönden ciddi olarak incelerler : Görünüş, vücut hareketleri, mimikler ve konuşma.

· Konusuna hakim; sorulara ve itirazlara yanıt verebilecek yetkinlikte

· Ciddi

· Nazik ve saygılı

· Soğukkanlı

· Hazırlıklı ve planlı

· Gözlemci

· Konuşma ortamını kontrolü altında tutabilen

· Dinleyiciyle iletişim halinde olan, onun nabzını tutabilen

· Dinleyicisinin yorulduğu anları farkedip dikkati tekrar kendisine ve konuşmasına çekebilen

· Giyimi özenli

· Duruş ve oturuşu saygılı, kendinden emin

Giyimi Konuşmacı Hakkında İpuçları Verir

Sunucu bakımlı fakat gösterişten uzak olmalıdır. Sunucunun kıyafeti dinleyenlerin kıyafetinden çok farklı olmamalıdır.

Giysi renklerinin dinleyicileri etkilediği saptanmıştır. Hem erkek hem kadınlarda koyu renk kıyafetler tercih edilmelidir. Koyu renk bilgili kişi izlenimi yaratır. Pastel ve açık renkler bunun tersi izlenimi vermektedir.

Kadınlarda açık ayakkabı ve yüksek topuk kullanılmasının da bilgiye güven konusunda olumsuz etki, ayakkabı kalitesinin ise ilginç bir şekilde dinleyiciler üzerinde olumlu etki yaptığı anlaşılmıştır.

Sunucu salona girdikten sonra hızla kürsü arkasına geçerek dinleyicilerden saklanmamalıdır. Hiç olmazsa toplantının başında dinleyicileri tarafından baştan aşağıya bir kez görünmelidir.

Konuşma türleri nelerdir, kaç çeşitttir TIKLA

Motive edici konuşma nasıl yapılır TIKLA

Sunuşun provasını yapmak gerekir

Çok sayıda sunuş yapmış deneyimli kişiler zamanla prova yapmadan da başarılı olacaklarını düşünmeye başlarlar. Kesinlikle provasız sunuş yapılmamalıdır. Bir kaç kez sunduğumuz bir konuyu bile provasız sunmaya kalkmak hatadır. Bir konuyu iyi bilmekle, onu iyi sunmak farklı şeylerdir.

Sunuş planı gereğince hangi noktada neyin ön plana alınacağı veya ne zaman hangi örneğin verilmesi gerektiği gibi konular zamanla unutulur. Konuyu iyi bildiğini düşünen kimseler, yine zamanla, notlarına hiç bakmadan da iyi anlatacaklarını düşünürler. Deneyimler göstermiştir ki bu durumda, anlatılan konunun belki en can alıcı kısımları unutulabilmektedir.

Provasız sunuş alışkanlığı sunuşta kullanılan teknik yardımcıların da sunuş öncesi kontrol edilmemesi alışkanlığına kolaylıkla dönüşeceği için kaçınılmaz olarak sürpriz aksilikler olacaktır. Konuşma metnini aklınızda tutacak kadar çalışın (ezberlenmesi gerekmez). Rahat ve sohbet eder gibi konuşmak yapaylığı azaltır, tek tek dinleyicide sanki kendisine anlatılıyormuş gibi bir duygu yaratır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. GooglevsYandex dedi ki:

    Konuşmacı dediğin Recep Tayyip Erdoğan gibi olmalı kardeşim. Adam hatip hatip.

BİR YORUM YAZ