Okul Öncesi Anlat Dinle Etkinliği

  • 20 Aralık 2016
  • 1.649 KEZ OKUNDU
Okul Öncesi Anlat Dinle Etkinliği

Okul Öncesi Anlat Dinle Etkinliği Nasıl Uygulanır, Hangi Materyaller Gerekli

Okul Öncesi Anlat Dinle Etkinliği ile öğrenci günlük yaşamda kullanılan sembolleri ve nesneleri öğrenir, kendini ve duygularını ifade etmeye çalışır.

Okul Öncesi Anlat Dinle Etkinliği Uygulama

Etkinlik Çeşidi: Türkçe (Küçük-Büyük Grup Etkinliği) Yaş Grubu: 48 – 60 Ay

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

Bilişsel Gelişim Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.) Kazanım 13. Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır. (Göstergeleri: Verilen açıklamaya uygun sembolü gösterir. Gösterilen sembolün anlamını söyler.)
Dil Gelişimi Kazanım 10. Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler. Görsel materyalleri açıklar. Görsel materyalleri kullanarak olay, öykü gibi kompozisyonlar oluşturur.)
Sosyal ve Duygusal Gelişim Kazanım 12. Değişik ortamlardaki kurallara uyar. (Göstergeleri: Değişik ortamlardaki kuralların belirlenmesinde düşüncesini söyler.)

ÖĞRENME SÜRECİ

Çocuklar kitap merkezinden istedikleri bir kitabı seçerler. İkili grup olup yan yana sandalyelere ya da minderlere otururlar. Önceden kartlara çizilmiş olan dudak ve kulak resimleri çocuklara gösterilerek bunların ne amaçla kullanılabileceği sorulur. Çocukların tahminlerinden sonra öğretmen dudak resminin konuşma, kulak resminin ise dinleme kuralını hatırlatmak için kullanıldığını söyler. Aynı gruptaki çocuklar kulak ve dudak resimlerinden birer tane alırlar.

Dudak resmini alan çocuğun seçtiği kitaptaki öyküyü arkadaşına anlatacağı; kulak resmini alan çocuğun ise dinleyeceği söylenir. Dudak resmini alan çocuk kulak resmini alan çocuğa kitaba bakarak öykü anlatır. Öyküyü anlatmayı bitiren çocuk konuşmayı sembolize eden dudak resmini eşine verir ve kulak resmini alır. Dudak resmini alan çocuk seçtiği kitaptaki öyküyü anlatır, kulak resmini alan çocuk ise dinler. Günlük yaşamda kullanılan sembollerin olduğu görseller incelenir.

Çocuklar bu görselleri nerelerde gördükleri, anlamları ile ilgili sohbet ederler. Çocuklar öğretmenin anlamını söyledikleri sembolleri gösterirler. İsteyen çocuklar sembollerin anlamını söyler, arkadaşları anlamı söylenen sembolü gösterirler. Çocuklar sınıfta bulunan kitap merkezi dışındaki bir merkezde oynarken uyulması gereken bir kural belirlerler. Her çocuk belirlediği kuralın sembollünü çizer. Çocuklar çizdikleri sembolleri arkadaşlarına anlatır.

MATERYALLER Not kâğıdı büyüklüğünde kartlara çizilmiş kulak ve dudak resimleri, resimli öykü kitapları, kraft kâğıdı, günlük yaşamda kullanılan sembollerin olduğu görseller, boyalar, kağıtlar.

SÖZCÜKLER Sembol, kural

Sınıfta İşitme Yetersizliği Olan Bir Çocuk Varsa

İkili grup olma aşamasında konuşması akıcı ve anlaşılır olan bir çocuk ile eşleşmesi sağlanır ve öğretmen de grubun aktif katılımcısı olur. Kulak kartının önce işitme yetersizliği olan çocuğa, dudak kartının ise çocuğun eşine gelmesi sağlanır. Böylece, işitme yetersizliği olan çocuğun önce öyküyü dinlemesine fırsat verilmiş olunur. Öykü tamamlandığında çocuklar kartlarını değiştirir. İşitme yetersizliği olan çocuk dudak kartını alarak öykü kitabındaki istediği bir sayfayı anlatır. Öğretmen, öykü anlatılırken çocuğun kitaptaki resimlerde gördüklerinden bazılarının adlarını söylemesi için sorular sorar. Çocuğun söylediği sözcükleri genişletir (örneğin, kitapta gördüğü ev için çocuk “ev” dediğinde öğretmen “kırmızı ev” ya da “bahçeli ev” gibi genişletmeler yapabilir).

Okul Öncesi Faaliyet Örnekleri, etkinlik yöntemleri için TIKLA

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Van Persie dedi ki:

    Okul öncesi öğretmenlerinin çok işine yarayacak bir etkinlik. Emeklerine sağlık

  2. Alexa Vista dedi ki:

    Hocam çok teşekkür ederim etkinlik örneği için. Neredeyse her güne bir etkinlik gerekiyor okul öncesinde. Tekrarlandı mı çabuk sıkılıyorlar. Alternatif ve yeni etkinlik örneklerinizi merakla bekliyorum.

BİR YORUM YAZ