Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır
Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanak Örneği
Maddi hasarlı kazalarda polis olay yerine gelmeyebiliyor, gelse de sürücülerden trafik kaza tespit tutanağı hazırlamasını istiyor. Bu nedenle tutanağın nasıl hazırlanacağını her sürücünün bilmesi gerekiyor. Her gün kazaya karışmıyoruz, haliyle kaza anında zaten büyük bir şok içinde olunduğunu biliyoruz. Bu nedenle olası bir kaza senaryosu hazırlayarak duruma hazır mısınız değil misiniz düşünmenizde yarar var. Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır Aduket.Net sizin için araştırdı.
Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Maddi hasarlı kazalarda öncelikle her iki tarafın anlaşma sağlaması durunda öncelikle olay yeri fotoğraf çekilip evraklar kontrol edildikten sonra tutanak tutarak her iki tarafın kendi beyanlarını yazması ve kroki çizerek anlaşmalı olarak tutanak tutması gereklidir.
ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA NE YAPILMALI?
Karşı taraf ile anlaşma sağlanmaması durumunda araçlar kaza yerinden oynatılmadan olay yeri fotoğrafları çekilmesi çok önemli olup polis arandığında yaralamalı kaza olmadığından polisler kaza tespit tutanak tutmamaktadır.
Önemli olan anlaşmalı tutanağa her iki tarafa olay nasıl olduysa doğru şekilde görüşlerini yazması. Karşı tarafın baskısı ve itiraz etmesi durumunda olayın şoku ile farklı şekilde görüş beyan yazmamaya önem gösterilmesi gereklidir.
Trafik Kaza Tespit Tutanağı Aşağıdaki Durumlarda DOLDURULMAZ
• Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
• Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
• Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
• Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
• Trafik kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
• Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, (Yurt dışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir)
• Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa
Trafik Kaza Tespit Tutanağı Örneği Resmi Fotoğrafı
İşte Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hazırlarken yukarıdaki 11 maddeye çok dikkat etmelisiniz.
ANLAŞMALI TUTANAKLARDA GÖRÜŞ BİLGİSİ ÇOK ÖNEMLİ
Genelde kazalarda olayın şoku ile yazılan beyanların ve görüşlerin doğru yazılmadığı anlatılmadığı görülmüş evraklar tutanak tutulduktan sonra olayın nasıl olduğunu düşündükten sonra farkına vardıklarında ikinci kez anlaşmalı tutanak tutulmadığından sizin beyanınıza göre kusur tespit edildiği için haklı olduğunuz halde haksız duruma düşmüş oluyorsunuz o yüzden anlaşmalı kaza tutanağına yazılan olay görüş bilgilerinin önemi çok büyüktür.
ARAÇ PLAKASINI ALMAYI UNUTMAYIN
İki taraflı araç kazalarında çarpan aracın plakasını kontrol edilmesi öncelik olay yerinden çarpıp aracın içinden evrak alıp geliyorum diye kaçanlar olduğundan plaka alınması önemlidir. Olay yerinden kaçtığı durumda plakası tespit edildiğinde savcılığa suç duyurusunda bulunup ifade verildiğinde çarpan araç davet edilip ifadesi alınmaktadır. Bu durumda karşı aracın ifadesi olduğu takdirde şirketler rücu değerlendirebiliyorlar.
KAZANIN FOTOĞRAFLARINI ÇEKMEK ŞART
Araçlar da tek taraflı kazalarda özellikle mekanik alt kısımlarında hasar oluştuğunda sigorta çekicisi ile olay yerinden alınması aracın kesinlikle oynatılmaması gereklidir. Ve fotoğraf çekilmesi şarttır.
Bu tutanakla uğraşmayın hiç. Konuda da belirtilmiş mobil uygulaması var. Fotoğraf çekiyorsun, bilgileri giriyorsun gerisini uygulama hallediyor. Google playstore dan indirebilirsiniz.
Uygulama zor bence yaşlılar için. Yukarıdaki şekilde doldurun tamamdır. Çok da büyütmemek lazım.