Unutmayı Nasıl Unutabiliriz? Öneriler Aktiviteler
Unutmayı Nasıl Unutabiliriz? Öneriler Nedir? Hangi aktiviteleri hayatımıza katabiliriz?
Hafızanızı zorlayan, unuttuğunuz olaylar sıklaştıysa, beyniniz gittikçe daha fazla yorgun ve bakımsız kalıyor anlamına gelir.
Bellek bozukluklarından korunmak için, damarlarınızın gençliğini korumanız önemlidir.
Tedbirleri erken yaşta alırsanız, biraz destek ve tıbbi yardımla; ileriki yaşlarda Parkinson ve tiroit bezi tembelliği ile gelen hafıza sorunlarını yaşamazsınız.
İşte öneriler:
- Düzenli olarak kitap okuyun. Günlük tutun ve çağın teknolojilerini takip edin.
- Beyin egzersizleri, belleğinizi ayakta tutan antrenmanlardır. Basit matematik problemleri, bulmaca ve mantık soruları çözün.
- Elbette her şeyi hatırlayamazsınız, gereksiz bilgilerin beyninizi işgal etmesine müsaade etmeyin.
- Ancak sizin için değerli olan şeyleri aklınızda tutmaya çalışın. Diğer şeyler, telefon ve adresler gibi detaylar için, rehberler ne güne duruyor?
- Yabancı dilde yeni kelimeler, acil telefon numaraları, şiirler, fıkralar ve deyimler öğrenin. Bunları kullanarak aklınızda tutmaya gayret gösterin.
- Beyindeki bilgiler tekrarlandıkça hatırlanması çok daha kolay olur. Bildiklerinizi çevrenizdekilerle paylaşın, sizden daha genç olanlara öğretin.
- Geçmişte yaşadıklarınızı, tecrübelerinizi hatırlayın. Hayatınıza ait kayıtlar tutun. Okuduğunuz kitapların ya da ilgilendiğiniz şeylerin özetlerini çıkarıp, yazın.
- Konsantre olamamak, bellek yetersizliğinin en önemli sebeplerindendir. Yeni tanıştığınız birinin ismini, yeni öğrendiğiniz bir adresi beyninize kaydederken, tüm konsantrasyonunuzu oraya yönlendirin. Aynı zamanda başka bir şey düşünmeyin. O bilgi beyninize tam olarak yerleşmezse, hatırlayamazsınız.
- Herhangi bir şeyi zamanında ve unutmadan yapmak istiyorsanız, düzenli planlamanın hatırlatıcı gücünden faydalanın.
- Her gün 1,5- 2 litre su için.
- Hatırlamak istediğiniz kişileri, yerleri ve sayıları fotografik imajlarla resmettikten sonra beyninize kaydedin.
- Her gün meyve ve sebze yiyin.
- Sağlıklı yaşam ve beslenme biçimini hayatınıza yerleştirin.
- Beynimiz yaklaşık olarak 8 saat uykuya ihtiyaç duymaktadır. Bu yeni bilgilerin pekiştirilebilmesi için oldukça önemli bir süredir.
- Olumsuz, sizi sinirlendiren bir olayı bir an önce unutmaya çalışın. Çünkü depresyon ve anksiyete zemininin en iyi yaratıcılarıdır.
- Sorun olan konuyu unutmayıp sürekli beyninizde tekrar ederseniz hastalıklara davetiye çıkarmış olabilirsiniz.
- Özellikle bilişsel becerileri geliştirebilecek – karar verme, problem çözme, planlama ve sonuç çıkarma becerilerini destekleyecek- aktiviteleri hayatınıza katın.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ