2015 YGS-LYS Puan Hesaplama Robotu

  • 06 Mart 2016
  • 1.788 KEZ OKUNDU
2015 YGS-LYS Puan Hesaplama Robotu

2015-2015 YGS-LYS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? Okul puanı nasıl hesaplanır? Diploma notu hesaplama, sınavsız geçiş, net hesaplama, tm1, tm2, tm3, mf1, mf2, mf3 puanı nedir? Puanlar artar mı yoksa azalır mı?

YGS 140 ve 180 barajı için Kaç Net Lazım, 2015 YGS LYS Puan Hesaplama,2015 YGS – LYS Puan Hesaplama işlemleri,YGS ve LYS Puan hesaplama Motoru, 2015 lys 1 puan hesaplama, 2015 lys 2 puan hesaplama, 2015 lys 3 puan hesaplama, 2015 lys 4 puan hesaplama YGS ve lys 5 puan hesaplama ile alacakları LYS puanlarını hemen hesaplaya bilirler.

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavları) 2015. LYS soru ve cevapları açıklandı mı? ÖSYM LYS soru cevaplarını yayınlayacak mı? LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? LYS puan hesaplama sistemi nasıl? LYS puanlarınızı hesaplamak için sitemizdeki linke tıklayabilirsiniz. LYS puan hesaplama 2015…

2015- LYS Puanları Nasıl Hesaplanacak?

LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak.

Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı saptanacak.

Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte hatalı soru bulunduğu takdirde ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek ve adayların puanları diğer sorulara verdikleri cevaplarla birlikte hesaplanacak.

2015 YGS-LYS Sınavları Okul Puanı (OBP) Hesaplanması :

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları 250-500 olacaktır. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak,ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.

Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır.

Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) 500 OBP’ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek.

Yani okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılacak. Tüm öğrencilerin OBP’si 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

Öğretmen lisesi mezunları alanlarındaki öğretmenlik bölümlerini seçtiğinde ve meslek lisesi mezunları da kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde (MTOK bölümleri hariçdiğer 4 yıllık lisans bölümleri) OBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, 0.12 katsayısıile hesaplanan puana eklenecek. Yani toplamda okul puanları 0.12 + 0.06= 0.18 ile çarpılarak toplamda en fazla 90 puan olabilecek.

Okul birincisi de olsa diploma notu diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra çıkan sayıda 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

(Okuldan Gelecek Puan Hesabı)

Ek puanın en büyük değeri 500 x 0.06= 30 olacaktır.
Yani Meslek lisesine ve öğretmen lisesine en fazla 30 ek puan gelebilecek.

Tercihler sonucu üniversitede bir bölüm kazanıpta gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) öğrenciler o sene tekrar sınava girdiklerinde 0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır.

Yeni OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 gelmeyecek.

YGS Sınav Sisteminde 140 ile 180 Baraj Puan’ını geçmek için Kaç net Çıkması gerekiyor

140’I AŞMAK İÇİN

Tüm testlerden eşit olursa ortalama 16 net, 140’ı elde etmek için yeterli: Şöyle: 4 matematik, 4 fen, 4 Türkçe, 4 sosyal. Matematikten daha çok çözerek de 16’dan az soruyla 140 alınabilir. Örneğin matematikten ve fenden daha çok soru çözen biri 12 soruyu doğru yanıtlayarak da 140’ı aşabilir veya bunlardan az çözüp Türkçe veya sosyalden 20 soru çözerek de yapabilirsiniz. Bunun dışında 140 barajını aşmak için çeşitli olasılıklar şunlar

TAHMİN NETLER:

Net 11 Matematik Sorusu, 140 barajını aşmak için yeterlidir.
Net 12 Türkçe Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir.
Net 12 Sosyal Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir.
Net 10 Fen Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir.

LYS’ye girmek için 140 barajının ne olduğunu söyleyeyim. YGS’de dört testimiz var. Temel Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Türkçe. Bu testlerin her birinden 4’er doğru yapan 140 puan alır. Bunu da yapsın adaylar artık. O kadar berbat durumda değiliz. Ancak çok kitle olunca, çok alakasız insanlar sınava giriyor. Sadece matematik testini doğru yapanlar var. Biz onların puanlarını hesaplamıyoruz. Arkadaşıyla iddiaya giriyor ve diyor ki, “matematikte 40’ta 40 doğru yaparım.” Sınava giriyor ve sadece bunu yapmak istiyor. Hepsini 40’ta 40 yanlış yapacağım diye sınava giren de var.

Tüm adaylar bütün soruları okuyarak cevaplama gayreti içerisinde değil. Aslında o sıfır dediğimiz şeyler bunlar yüzünden oluyor. Giriyor hiçbir soruya doğru cevap vermeden çıkıyor. 2 tane soruyu işaretliyor çıkıyor. Böyle insanlar var, kitleyi bunlar oluşturuyor. ÖSYM’de puan hesabı yapmak için mutlaka en az iki testte soru işaretlemiş olmak gerekiyor. Soruların 4 tanesinin doğru olması gerekiyor 140 alması için. Hepsi yanlış olursa o da olmuyor. Bunu da yapsın artık adaylar.

Tüm testlerden eşit olmak koşuluyla her testten 8’er net çıkarmak şartıyla 32 netle 180 baraj aşılabilir. Matematik ve fenden daha çok yaparlarsa 32’den daha az net yeterli olabilir. Matematik ve fenden az yaparlarsa 32’den daha çok soru çözmesi gerekir.

YGS testlerinde netler nasıl hesaplanıyor?

YGS puanınız YGS`de her bir test bölümünden yapmış olduğunuz netler kullanılarak hesaplanmaktadır. Her bir test bölümünde yapmış olduğunuz net sayısı, doğru cevaplamış olduğunuz soru sayısından yanlış cevaplamış olduğunuz soru sayısının 1/4`ünün çıkarılmasıyla hesaplanır.

YGS puan hesaplama aracıyla hangi testlerdeki netlerimi hesaplayabilirim?

YGS puan hesaplama aracıyla Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerindeki net sayılarınızı hesaplayabilirsiniz.

YGS puan hesaplama aracıyla hangi türdeki YGS puanlarını hesaplayabilirim?

YGS puan hesaplama aracıyla YGS 1, YGS 2, YGS 3, YGS 4, YGS 5 ve YGS 6 puan türündeki ygs ham puanlarınızı hesaplayabilirsiniz.

YGS puan hesaplama aracıyla hesapladığım puanıma okul puanım dahil mi?

YGS puan hesaplama aracıyla hesapladığınız YGS puanınıza okul puanınız dahil edilmemektedir.

YGS puanı nasıl hesaplanır?

YGS Puanı, 2014 YGS puanı hesaplamasında kullanılan katsayılar ve özel formüller kullanılarak hesaplanmaktadır.

YGS ‘nin yüzde kaçı alınıyor

YGS, lisansa girişi de yüzde 40 etkileyecek.

LYS Üniversite Puanları Düşer mi 2015 ÖSYM

Lisans yerleştirme sınavları yapılıyor. İki oturumun ardından adaylar kara kara düşünüyor. 2015 yılında LYS üniversite taban puanları düşer mi?
Bu soru ancak sınav sonuçları açıklandığında ve ortaya çıkan puan ve başarı sıralamasına göre değerlendirilebilir. Zaten üniversite tercihleri yaparken asıl olan puan değil, başarı sıralamasıdır. Bu yüzden LYS taban puanları düşer mi demektense sıralamaya bakmanın daha doğru olduğunu söylemekte yarar var. LYS oturumları başladı. Toplam 920 bine yakın aday farklı 4 günden diledikleri ama en az 2 sınava girip üniversite yerleştirme puanlarını elde edecekler. Hepsine başarılar diliyorum. Geçtiğimiz haftalarda TEOG oturumları da yapıldı. Toplamda TEOG dahil 3,5 milyon kişi farklı zamanda sınava girmiş olacak. Sınavlarla ilgili şimdiden herkese sonsuz başarılar dilerim. Herkes az ya da çok emek verdi. Bazılarınız sürekli çalıştı hayatını tamamen erteledi. Bazılarınız ise belki daha az emek verdi ama sonuçta hepimizin 1 yılı bu sınavla geçti. Şimdi artık sona geliyoruz.

Üniversite Taban Puanları Düşebilir

Burak Kılanç, LYS’nin beklenenden kolay olmaması durumunda taban puanlarda önemli düşüşlerin yaşanacağını söyledi.

Üniversiteye giriş maratonunun ilk durağı olan ve 15 Mart’ta 2 milyon 46 bin 716 adayın katılımıyla gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), sonuçları sınav tarihinden dört gün sonra açıklandı.

Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, çıkan istatistiklerin, YGS sonrasında adaylardan alınan geri dönüşler çerçevesindeki beklentileri doğruladığını söyledi. Türkçe, Matematik ve Sosyal testlerinde geçen seneye kıyasla net ortalamalarının düştüğünü ve standart sapmanın da daraldığını belirten Burak Kılanç, bu sene YGS’ye giren adayların, geçen seneye kıyasla daha az netle daha önde yer aldıklarını ve LYS’nin beklenenden kolay olmaması durumunda taban puanlarda önemli düşüşlerin yaşanacağını söyledi.

“GEÇEN SENEKİ NETLER BU SENE DAHA GERİDE”

Bu yıl hazırlanan soruların, geçtiğimiz yıl ki sorulara kıyasla daha düşündürücü olduğunu belirten Burak Kılanç, bu sorularla karşılaşan adayların bocaladığını ve bu nedenle ortalamaların aşağıya doğru indiğini ifade etti. Tüm adaylar değerlendirildiğinde geçen seneye kıyasla her testte ortalamayı yapan bir öğrencinin, 4 net daha az yaptığını söyleyen Kılanç, “Adaylar geçen seneki netlerini bu sene yapsalardı, daha geride olacaklardı. Bu seneki aynı sayıdaki netlerle ise daha ilerde yer alıyorlar. Örneğin ortalamanın 10 olması durumunda 12 net yapan bir aday, ortalamadan iki birim ileridedir. Ancak ortalama 8 olduğunda, 12 net yapan aday ortalamadan dört birim ilerde yani daha önde yer alır. Bu nedenle bu sene puanlar hiç iyi bir gösterge değil. Esas olan başarı sırası. Geçen sene YGS-1 puan türünde 405 puan civarında alan biri, yaklaşık 28 bininci sırada yer alırken, bu sene 405 puan yapanlar, 17 bininci sırada oldular. YGS-5’te geçen sene 395 puanla 30 bininci sırada yer alanlar, bu sene 395 puanla 15 bininci sırada yer aldı. Yani bu sene, geçen seneye kıyasla daha az netle, daha önde yer almak mümkün. Ancak daha az net, daha az puan anlamına geldiği için şu anda sıralamaları kıyaslayabilecek durumda olmayan öğrenciler, kötü bir sonuç aldıklarını zannediyorlar ve yersiz yere üzülüyorlar. Şu anda adayların endişeye kapılmadan ÖSYM tarafından açıklanacak yığınsal ve kümülatif başarı sıraları bilgisinin yayınlanmasını beklemeliler. Esas olan başarı sırası olduğu için LYS’nin de YGS gibi olması durumunda yani LYS beklenenden kolay olmazsa, taban puanlarında önemli düşüşler sözkonusu olabilir” dedi.

Adaylara, şu anda elde ettikleri puanın ne anlama geldiğiyle ilgili biraz sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunan Burak Kılanç, “ÖSYM’nin açıklayacağı istatistiki verilerden sonra rehber öğretmenler, adayların puanlarının iyi olup olmadığını değerlendireceklerdir. Biz de Üniversite Tercih Merkezi’nde bunun ilgili bilimsel analizler yapacağız. Hedef LYS sonrasında iyi puanlar elde etmektir. Bu nedenle öğrenciler hiçbir şekilde ümitsizliğe kapılmadan ve gerçeklerden uzaklaşamadan bu maratona devam etsinler. Konsantre şekilde ders çalışsınlar” diye konuştu.

2015 YGS-LYS Puan Hesaplama Robotu tıkla

13 Mart 2016 YGS soruları cevapları indirmek için TIKLA

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. GooglevsYandex dedi ki:

    LYS puanmatikler yıllardır üç aşağı beş yukarı aynı. Dolayısıyla puanları hesaplamak artık çok kolay. Standart sapması yüksek olan eleyici sorular biraz yanıltıyor sadece.

BİR YORUM YAZ