Jean Piaget Kimdir – Felsefesi – Kuramı

  • 19 Kasım 2016
  • 1.887 KEZ OKUNDU
Jean Piaget Kimdir – Felsefesi – Kuramı

Jean Piaget Kimdir, Eğitim Felsefesi Nedir, Eğitime Hangi Kuramı Kazandırmıştır, Eserleri ve Düşünceleri

Jean Piaget eğitim psikolojisi için önemli basamaklardan biridir. Dünyadaki eğitim sistemlerini derinden etkilemiş, düşünceleri yüzyıllar boyunca eğitimciler, psikologlar, sosyologlar tarafından savunulmuştur. Peki Jean Piaget Kimdir, savunduğu düşünceler nelerdir, eğitime kattığı modeller nelerdir, kuramının özellikleri ve akımının savunucuları kimlerdir ?

Jean Piaget Hayatı

Jean Piaget (9Ağustos 1896 – 16 Eylül 1980) yılları arasında ya­şamış olan İsviçreli psikolog.

Genetik epistemoloji ve bilişs el gelişim alanında çığır açıcı çalışmalar yapmış olan Piaget, çocukta düşünce ve dil gelişiminin bir süreklilik içinde değil de, evrelerden ge­çerek oluştuğunu ve birey çevre ilişkilerinde etkin bir şekilde yapılandığını ortaya koymuştur.

Dış dünyadan yalnızca izlenimler almakla kalmayıp zekasını etkin bir tarzda yapılandıran çocukta bilişsel yapı, Piaget’ye göre, dört evrede gerçekleşir:

Duyusal motor dönem (0-2 yaş)
İşlem öncesi dönem (2-5/6 yaş)
Somut işlemler dönemi (6/7-11/12 yaşlar) – (somut işlemsel dönem olarak da adlandırılır.)
Soyut işlemler dönemi (11/12 ve sonrası) – (formel işlemsel dönem olarak da adlandırılır.)
Jean Piaget, çocuk zihniyetinin yetişki­nin zihniyetiyle hiçbir ilişkisi olmadığını öne sürmüştür. Çocuğun mantığı kendine özgü olduğu gibi, ona göre, düşüncesi de benmerkezlidir. O kendisi için gelişir, kendi tarzında eğlenir; aklın kavramsal bilgileriyle ilgisi yoktur, çelişki bilmez. Çocuk ancak başkalarının düşüncesiyle temasa, geçtiği zaman mantıklı olmaya başlar.

Ayrıca gelişim düzeyi kavramını Jean Piaget’e borçluyuz. Piaget Teorisi olarak bilinen teorisi, herkesin değişmez bazı düzeylerden geçtiğini ve bunların birbirinden ölçülebilir olarak ayrıldığını ortaya koymuştur. Bunların yanında, bilimsel gelişimi açıklamaya yönelik çok farklı ve kapsamlı bir bakış açısı ortaya koymuştur.

Jean Piaget Eserleri

Le Langagvövmcömmcdkt la Pensée chez l’En­fant – Çocukta Dil ve Düşünce
La Représentation du Monde chez l’Enfant – Çocukta Dünya Tasarımı
Introduction à l’Épistemologie génétique – Genetik Episte­molojiye Giriş
La Naissance de l’Intelli­gence – Zekânın Doğuşu.

Jean Piaget Kimdir, Kuramının Özellikleri Nelerdir

Breuer ve Freud’un Histeri Üzerine İncelemeler kitabının yayınlanmasından bir yıl sonra, 1896’da Piaget doğdu ve aynı yıl Montessori tıp doktoru oldu. Bu nedenle Piaget, diğer iki araştırmacıdan büyük oranda etkilenmiş olsa da onlardan farklı bir kuşaktandır. Ancak bu etkilenme, görgül bir anlayıştan temelini alan sağlıklı bir kuşkuculuk ile hafifletilmiştir.

Piaget, kendi gözlem ve analitik değerlendirmelerine karşı olan diğer kişilerin önermiş olduklarını kontrol etmeden önce, çocuk yaşamının gelişimi hakkında onların söylediklerini kabul etmeye istekli değildi. Piaget, çocuk oyunları (1963) sorununu bu yaklaşımla ele aldı. Bu alanda, incelemiş olduğu diğer alanlarda olduğu gibi olağanüstü iyi bir okuyucu kitlesi buldu. Onun Karl Groos’un (1901) ve hocası olan Claparede’nin kuramlarına karşı çıkışı, bu kuramların iddialarının sağlam bir anlayışına dayanmaktaydı.

Gerçekten de Piaget, sık sık bir yazarın kuramından onun söylemiş olduğundan çok geniş doğurgular çıkarmaktaydı. Piaget, kendisi için bilimsel araştırmanın temel görevlerinden olan üç ana görev belirledi. Sınıflamayı, her bilimsel araştırmada ilk ve temel aşama olarak kabul ederek ilk önce oyun davranışını sınıflamaya çalıştı. İkincisi, bu davranışların gelişiminde işleyen kuralları tanımlamayı denedi. Üçüncüsü, bu davranışlar için insan davranışının genel ilkelerine dayanarak genel bir açıklama getirmeye çalıştı.

Piaget’in oyun üzerindeki çalışmaları, mesleğinin ilk araştırmacı aşamasında başlamasına karşın, zekanın kökenlerini bebeklerin duyudevinim eşgüdümünde izleyerek araştırdığı ikinci döneminde tamamlanmıştır. Daha açık bir söyleyişle, Piaget’in amacı oyunu, oyunun zekanın evrimindeki yeri çerçevesinde açıklamaktı. Piaget, içeriğe (örneğin duyusal, devinimsel oyunlar veya zeka oyunları) veya işlevlere (örneğin döğüşme, sayı sayma veya aile oyunlarına) dayanarak yapılan sınıflamaların tutarsız ve yetersiz olmaya mahkum olduğunu savundu. Bu tür sınıflamalar yüzeysel farklılıkları yansıtırken, Noam Chomsky’den (1957) alınan bir terim olan derin yapıya dayanan sınıflama, oyun davranışlarını temelde bulunan yapısal farklılıklara dayanarak gruplamaktadır.

Psikolojide Yaklaşımlar

Yapısalcılık : Wilhelm Wundt ·Edward Bradford Titchener · İçebakış
İşlevselcilik : William James · John Dewey
Gestalt psikolojisi : Gestalt terapisi · Kurt Koffka · Max Werthemier· Wolfgang Köhler · Kurt Lewin · Doğal gözlem
Davranışçılık : John B. Watson · Ivan Pavlov · Edward Thorndike · Burrhus Frederic Skinner
Psikodinamik : Psikanaliz · Sigmund Freud · Alfred Adler · Carl Gustav Jung · Erich Fromm· Telkin · Hipnotizma · Serbest çağrışım · İç gözlem
Hümanizm : Abraham Maslow · Carl Rogers · Sezgi
Bilişsel psikoloji : Jean Piaget · Bilişsellik
Biyolojik yaklaşım : Adolf Mayer· Nörobilim

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ